Genus och makthierarki

Har träffat ett gäng sköna konfirmander som går fotokonfa i Trångsund-Skogås församling. Jag föreläste om porträttfoto och hur man kan tänka kring grod- och fågelperspektiv. Vad det gör med makt att se någon titta upp eller ner på en. Även från en bild.

Jag har tillexempel hört att både Olof Palme och Anna Lindh var korta politiker. Men att de väldigt ofta fotograferades från olika perspektiv. Palme ofta underifrån för att framhäva hans makt. Lindh uppifrån för att hon var så ”söt och liten”.  (Gäsp!) Genus och makthierarki rakt in i bildens värld!

En fotograf kan säga så mycket bara med kameravinkeln.

Ett snabbt bildgooglande senare visar att det stämmer. Ofta pekar  Lindhs haka uppåt. Hon tittar alltså upp på fotografen. Fotad i fågelperspektiv. https://www.google.se/search?q=anna+lindh&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=UGClU7XkF7D74QS0v4HAAg&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1920&bih=985

Med Olof Palme är det mer varierat och det finns bilder på när han tittar ner på fotografen. https://www.google.se/search?q=olof+palme&rls=com.microsoft:sv-SE:IE-Address&rlz=1I7AURU_svSE501&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=2mGlU7X4O6KE4gSXgoGgAQ&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1702&bih=907

Helt klart värt att tänka på när du riktar kameran mot någon nästa gång. Har du tillexempel plåtat ett barn i grodperspektiv någon gång?

Uppgift:
Jag ger samma som jag gav konfirmanderna – tänk på en person ur bibeln. Hur skulle du vilja gestalta den? Ta ett papper. Rita upp bilden. Tänkt perspektiv, känslor, blickens riktning. Vad vill du förmedla? Ta med din kompis/modell och förmedla din bildidé och gör ett personporträtt av en bibelfigur.

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>